– 2 cebule
– 3 ząbki czosnku
– kalafior
– 5 papryk np. 2 zielone, 2 czerwone, 1 żółta
– 2 cukinie
– 4 pomidory
– puszka białej fasoli
– 2 łyżki curry – pół łyżeczki chilli
– szklanka kaszy jaglanej.
Sposób przygotowania: Gotujemy kaszę jaglaną, którą potem wymieszamy z Chakalaką. 🙂 Kalafiora rozrywamy na części i gotujemy w osolonej wodzie. Gdy zmięknie, wyciągamy go z wody. Na rozgrzanym oleju podsmażamy cebulę z czosnkiem. Kiedy się ze szkli, przerzucamy do większego garnka. Do cebuli i czosnku dodajemy paprykę i dusimy do momentu, aż zmięknie. Dodajemy cukinię i dalej dusimy, aż będzie miękka. Do gara wrzucamy gałązki kalafiora, fasolę oraz pokorojne pomidory. Przyprawiamy solą, pieprzem, curry i chilli i dusimy jeszcze przez kilka minut. Do naczynia, z którego będziemy jeść wsypujemy ugotowaną kaszę jaglaną – ilość dowolna. Następnie dodajemy Chakalakę. Możecie wymieszać kaszę z Chakalaką lub tylko polać kaszę. Ja wymieszałam. 🙂
Przepis pochodzi z kaszomani
Napisz komentarz