W kiełkach brokułów naukowcy odkryli działający przeciw rakotwórczo związek SGS. Związki te odgrywają bardzo ważną rolę w rozbudowywaniu naturalnego systemu obronnego organizmu człowieka. Kiełki można otrzymać sadząc sobie nasiona w pojemniku i hodować na parapecie. Nie smakują jak dorosłe brokuły, raczej jak rzodkiewki z małym pikantnym dodatkiem, który pochodzi ze smaku samego SGS. SGS jest antyutleniaczem i pomaga organizmowi uaktywnić produkcję własnych antyutleniaczy. W ten sposób wzmacnia system obronny organizmu. Młode kiełki brokułów zawierają szczególnie wysoką koncentrację SGS. Mają od 10 do 100 razy więcej substancji anty rakotwórczych niż dojrzałe rośliny, które mogą w ogóle nie zawierać SGS.
W czasie badań nad SGS dokonano odkrycia, że u starszych roślin koncentracja SGS jest niższa niż w kiełkach. Odkrycia te udowodniły, że trzydniowe kiełki brokułów mają miedzy 20 i 50 razy wyższą koncentracje SGS niż dojrzałe rośliny. Zbadano brokuły dostępne w sklepach i okazało się, iż występowanie SGS w nich jest wysoce nieregularne. Kiełki brokułów mają bardzo niską zawartość tłuszczu, zawierają niewiele kalorii i są źródłem witaminy C, dostarczając 15% jej dziennego zapotrzebowania.
Do wegetacji potrzebują tylko światła i wody. Po trzech-czterech dniach od momentu zasadzenia mogą zostać spożyte jako naturalne lekarstwo.
Mogą być dodawane do sałatek, zup lub chleba żytniego z masłem organicznym i wszelkich innych ulubionych potraw, nawet gotowanych ponieważ SGS nie traci swoich biologicznych właściwości podczas obróbki termicznej.
Napisz komentarz