Miąższ dyni obfituje w wodę i błonnik. Pobudza trawienie, ma zdolność wiązania toksyn, np. zwiazków żółciowych i tłuszczu i eliminuje je z organizmu. Enzymy zawarte w dyni umożliwiają odciążenie trzustki, która wtedy może produkować mniejszą ilość lipaz (enzymów rozkładających tłuszcz). Sok z dyni jest najlepszym napojem warzywnym. Jest idealnym połączeniem witamin i składników mineralnych, miedzi, żelaza, magnezu, potasu, w proporcjach odpowiadających potrzebom organizmu. Dynia wypłukuje zbędne produkty przemiany materii, reguluje gospodarkę wodną.
Lecznicze właściwości dyni:
Wzmacnia układ odpornościowy
Pobudza pracę jelit i odtruwa organizm
Zaopatruje organizm w witaminę D
Pomaga zredukować zbędną tkankę tłuszczową
Obniża poziom tłuszczów w organiźmie i odciąża trzustkę
Napisz komentarz