Kategorie

Dynia

indeks
Miąższ dyni obfituje w wodę i błonnik. Pobudza trawienie, ma zdolność wiązania toksyn, np. zwiazków żółciowych i tłuszczu i eliminuje je z organizmu. Enzymy zawarte w dyni umożliwiają odciążenie trzustki, która wtedy może produkować mniejszą ilość lipaz (enzymów rozkładających tłuszcz). Sok z dyni jest najlepszym napojem warzywnym. Jest idealnym połączeniem witamin i składników mineralnych, miedzi, żelaza, magnezu, potasu, w proporcjach odpowiadających potrzebom organizmu. Dynia wypłukuje zbędne produkty przemiany materii, reguluje gospodarkę wodną.

Lecznicze właściwości dyni:

Wzmacnia układ odpornościowy
Pobudza pracę jelit i odtruwa organizm
Zaopatruje organizm w witaminę D
Pomaga zredukować zbędną tkankę tłuszczową
Obniża poziom tłuszczów w organiźmie i odciąża trzustkę

Napisz komentarz

Możesz użyć tych tagów HTML

<a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>