Placki z buraków
1/2 kg ugotowanych buraków
1/2 ugotowanego selera
4 ugotowane ziemniaki
przysmażona cebula
Przyprawy wg uznania.
Buraki ścieramy na tarce z tej strony, gdzie są grube oczka. Ziemniaki i seler traktujemy tłuczkiem do ziemniaków. Z ugniecioną masą mieszamy starte buraki, dodajemy cebulę, przyprawy, mieszamy ,formujemy małe kotleciki. Na blachę z piekarnika kładziemy papier do pieczenia koniecznie smarujemy olejem kokosowym lub masłem i układamy uformowane mielone buraczane. Pieczemy ok 40 min w temp. 200 stopni. W mniej więcej połowie pieczenia obracamy kotleciki na drugą stronę. Jeśli ich nie odwrócimy strona wewnętrzna będzie bardzo luźna co grozi rozpadnięciem się placuszków. Nie wiem od czego to zależy, ale czasem jak są bardziej wilgotne buraki trzeba je piec dłużej i dopiero po 40 min przełożyć na drugą stronę. Dobrze smakują z surówką z sałaty lub każdą inną:)


Napisz komentarz