Kategorie

Chleb tylko z ciemnej mąki

dem

Składniki na 1 chlebek:

400 g mąki razowej lub innej ciemnej mogą być różne pomieszane:)

1 łyżeczka soli

1 saszetka suchych drożdży (7 g)

2 łyżki oliwy z oliwek

1 łyżeczka miodu

350 ml ciepłej wody

nasiona sezamu do posypania

Mąkę i sól wymieszać, wsypać drożdże, wymieszać. W środku zrobić dołek, dodać oliwę, miód, wodę. Dobrze wyrobić (przez 5 – 10 minut), aż ciasto zacznie odchodzić od brzegów naczynia – na tym etapie może cały czas być klejące (nie dosypywać mąki).

Chlebki przenieść do wysmarowanych masłem i wysypanych otrębami (lub bułką tartą) foremek – keksówek o wymiarach 21 x 10 cm. Wypełnić je do połowy, ciasto wcisnąć w narożniki. Przykryć i pozostawić w ciepłym miejscu do wyrośnięcia i podwojenia objętości (ciasto powinno wyrosnąć po brzegi foremki), około 1 – 1,5 godziny lub nawet dłużej – w miarę potrzeby. Przed pieczeniem wysmarować mlekiem, posypać sezamem.

Piec w temperaturze 200ºC przez około 40 – 50 minut, aż chleb będzie brązowy i będzie brzmiał głucho po uderzeniu od spodu. Bochenki wyjdą raczej płaskie niż wyrośnięte. Studzić na kratce.

Jeśli masz maszynę wszystkie składniki wrzuć do maszyny i nastaw program wyrabianie i wyrastanie 1.50 min potem przełóż do formy posmaruj białkiem posyp np sezamem, czarnuszką itp daj do wyrośnięcia tak by podwoił objętość i do piekarnika jak powyżej.

Napisz komentarz

Możesz użyć tych tagów HTML

<a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>