Pasztet z cukini lub dyni
Z podanego przepisu wychodzą dwie keksówki, ja zrobiłam w tortownicy dużej i małej. Pierwotny przepis jest dla cukini ponieważ ja dysponowałam dynią zrobiłam z dyni
3 szklanki grubo startej cikini ( u mnie dyni)
2 szklanki bułki tartej ( ja dałam szklankę otrębów owsianych i szklankę otrębów żytnich)
250g startego żółtego sera ( nie dałam wcale, pominęłam)
3/4 szklanki oleju
3 drobno pokrojone cebule
250 g pieczarek
Cebulę i poieczarki usmażyłam na patelni.
2-3 marchewki
Wszystko zetrzeć na tarce jarzynówce.
3-4 jajka żółtka dodać do masy pianę ubić ( ponieważ ja nie dałam sera użyłam 8 jajek)
1 łyżka soli , 1 łyżka posiekanej pietruszki, pieprz, gałka muszkatałowa, zgnieciony ząbek czosnku.
W dużej misce składniki wymieszać , dodać pianę ponownie wymieszać.
Piekarnik nagrzać do 200 stopni i piec 40min.



Napisz komentarz