Ta metoda przygotowywania wciągów olejowych jest najlepsza w przypadku kwiatów, takich jak nagietek czy dziurawiec. Jest to powolny proces, umieszczone w słoiku kwiaty zalewa się olejem i zostatwia na kilka tygodni, po czym ten sam olej używa się do zalania nowej porcji ziół, aby wydobyć jak najwięcej związków czynnych. Wyciągi olejowe na zimno używane są w olejach do masażu lub jako surowiec do produkcji kremów i maści.
Części stosowane: ziele i kwiaty
Typowe proporcje: używamy dwa razy więcej ziół do zapełnienia słoika ora ok. 1 litra wytłaczanego na zimno oleju z krokosza lub orzechów włoskich.
Przechowywanie: przechowywać w wysterylizowanych szczelnie zamkniętych ciemnych butelkach do roku w chłodnym i ciemnym miejscu.
1 Napełniamy duży słoik ściśle kwiatami lub ziołami i zalewamy olejem tak, by je zakrył. Zakręcamy i stawiamy na nasłonecznionym parapecie lub w szklarni na 2-3 tygodnie.
2 Przelewamy mieszaninę przez gazę
3 Wyciskamy olej z gazy. Powtarzamy czynności opisane w punktach 1-2, stosując ten sam olej ale zmieniając zioła. Po kilku tygodniach przecedzamy jeszcze raz i wlewamy do butelek, jeśli trzeba stosujemy lejek.
Napisz komentarz