Warzywa liściowe znajdują się na szczycie listy produktów spożywczych zalecanych w profilaktyce nowotworowej. Wiąże się to przede wszystkim z ich niewielką wartością energetyczną przy jednoczesnej dużej objętości. Miseczka kolorowych sałat liściastych kryje w sobie mnóstwo cennych naturalnych wtórnych substancji ochronnych, witamin i minerałów.
Najważniejsze składniki wspomagające zdrowie zawarte w zielonych liściach warzyw to magnez, potas, wapń, witamina C (dba o zdrowie układu odpornościowego i świetnie wyłapuje wolne rodniki), kwas foliowy (dba o odpowiedni podział i tworzenie nowych komórek), jak również – obok chlorofilu – odpowiedzialne za kolor antyutleniające karotenoidy.
Do liściowych warzyw antyrakowych należą najróżniejsze rodzaje sałaty: łagodna zielona sałata głowiasta, lekko gorzka endywia, czerwone, korzenne radicchio, soczysta cykoria czy szczaw o kwaśnym posmaku. Sałaty niemal we wszystkich odmianach są obecnie dostępne w sklepach przez cały rok, lecz największy pożytek pod względem smaku oraz zawartości substancji odżywczych i ochronnych mają warzywa sezonowe. Do sałat zimowych zaliczamy: roszponkę, endywię i cykorię. Popularna i dostępna przez cały rok w polskich sklepach jest również sałata pekińska.
Do warzyw liściowych zaliczamy również dzikie warzywa antyrakowe, takie jak szczaw i młode liście pokrzywy. Godne polecenia są boćwina, liście winorośli oraz popularny i smaczny szpinak.
Liściowe warzywa antyrakowe są bardzo wrażliwe i szybko tracą swoje cenne składniki odżywcze podczas przechowywania i przygotowywania. Powinny trafiać na stół w możliwie najkrótszym czasie od zbioru, najlepiej na surowo jako sałatki.
Napisz komentarz