Kategorie

Awokado

indeksW dzisiejszej części więcej o awokado. Awokado jest bardzo interesującym warzywem, znanym już ludziom od tysiącleci, a ostatnie badania naukowe dowiodły, iż awokado może odgrywać znaczącą rolę w hamowaniu rozwoju komórek nowotworowych, szczególnie w raku prostaty, piersi i jamy ustnej dzięki naturalnym składnikom- szczególnie luteinie i persynie.

Awokado jest źródłem karotenoidów- silnych antyoksydantów; luteiny i zeaksantyny, alfa i beta karotenu oraz bardzo dużej ilości witaminy E. Ostatnie wieloletnie badania naukowe przeprowadzone w wielu niezależnych ośrodkach badawczych na całym świecie, wykazały że ekstrakt z owoców awokado bogaty w w/w substancje oraz tokoferole ( inne silne antyoksydanty biorące udział miedzy innymi w dostarczaniu składników odżywczych do komórek, chroniących komórki przed procesem utleniania etc.) przyczyniają się do hamowania rozwoju i wzrostu komórek rakowych/ nowotworowych w zaatakowanym organiźmie.

Zawartość jednonienasyconych tłuszczów zwłaszcza kwasu oleinowego (podobnie jak w oliwie z oliwek) czyni owoc awokado jednym z najbardziej silnych pokarmów o właściwościach przeciwutleniających. Dzięki temu owoc awokado chroni organizm przeciwko takim chorobom jak choroby serca, wylewy krwi do mózgu, nowotwory. Nie zawiera cukru, polecane jest więc diabetykom. Owoce awokado zalecane są ponadto osobom cierpiącym na anemię, nadciśnienie, dolegliwości żołądkowe i kłopoty z trawieniem. Awokado jest tak pożywne, że może stanowić pokarm dla ludzi obłożnie chorych, dla rekonwalescentów owoc chorych dzieci. Awokado powinno być jedzone na surowo, gdy jest dojrzałe.Oprócz zdrowego tłuszczu awokado zawiera błonnik, folacynę i potas. W owocach awokado znajduje się też sporo magnezu, wapnia i fosforu. Awokado obniża poziom trójglicerydów oraz poziom „złego” cholesterolu, jednocześnie podwyższając poziom „dobrego”.

Jest to wspaniały środek na skórę. Składniki chemiczne zawarte w owocu awokado pobudzają produkcję kolagenu, który pomaga w wygładzaniu zmarszczek oraz nadaje skórze świeży, młody wygląd. Dzięki zawartości witaminy A oraz E awokado jest wspaniałym środkiem dla skóry, zarówno kiedy go jemy na surowo, czy też sporządzamy z niego maseczki na twarz.

 Awokado zawiera Luteinę (karotenoidy oraz witaminy E), magnez i mononienasycone (zdrowe) tłuszcze. Awokado pomaga w walce z rakiem jamy ustnej, piersi i prostaty oraz poprawia koloryt skóry. Jest również pomocna we wchłanianiu substancji odżywczych z innych produktów spożywczych.

Napisz komentarz

Możesz użyć tych tagów HTML

<a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>