Pomelo, zwany również pomarańczą olbrzymią, pompelą lub szadokiem, to owoc, który coraz częściej gości na sklepowych półkach. Nic w tym dziwnego, ponieważ jest to jeden z najzdrowszych cytrusów.
Owoc ten importowany jest do nas z Azji południowo-wschodniej. Jest to jeden z największych cytrusów – może mieć nawet 25 cm średnicy i ważyć ponad 2 kg. Ma kulisty kształt z żółtą, żółtozieloną lub pomarańczową skórką. W smaku przypomina grejpfruta – czemu nie można się dziwić, ponieważ to właśnie ze skrzyżowania pomelo z chińską pomarańczą powstał ten owoc – jest jednak od niego mniej gorzki.
Ten ogromny cytrus ma szereg prozdrowotnych właściwości. Pomelo to bogate źródło potasu, który reguluje napięcie mięśniowe oraz ciśnienie krwi i rytm serca. Sok z tego owocu zalecany jest przede wszystkim osobom z nadciśnieniem. W leczeniu chorób krążenia duże znaczenie mają również zawarte w pomarańczy olbrzymiej pektyny. Hamują one tempo odkładania się tłuszczów w tętnicach, a tym samym zapobiegają rozwojowi miażdżycy.
Co więcej, pomelo jest najbogatszym w witaminę C owocem cytrusowym. Sok wyciśnięty jedynie ze 100 g pomarańczy olbrzymiej (jeden owoc średnio waży 400-600 g) pokrywa w 100 proc. nasze dzienne zapotrzebowanie na tę witaminę, która jak wiadomo wpływa na nasz system odpornościowy oraz poprawia elastyczność naczyń krwionośnych.
Owoc pomelo posiada też właściwości antynowotworowe. Mięsista skórka oraz jasne błony znajdujące się wewnątrz owocu, zawierają dużo bioflawonoidów – przeciwutleniaczy, które hamują rozwój komórek rak. Niestety, związki te odpowiedzialne są za gorzkawy posmak owocu, więc rzadko kiedy są zjadane. Jednak ze względu na ich właściwości powinno się podczas obierania pomelo pozostawić choć trochę białych błon.
Pomarańcza olbrzymia bogata jest również w witaminy z grupy B, beta-karoten, błonnik, wapń czy żelazo. Po strawieniu sok z tego owocu wykazuje właściwości zasadowe, przez co zalecany jest w przypadku zgagi lub niestrawności. Miąższ ma niski indeks glikemiczny, co oznacza, że pomelo jest idealną przekąską dla cukrzyków.
Właściwości prozdrowotne to nie jedyne zalety pomarańczy olbrzymiej. Okazuje się, że powinna się ona znaleźć w diecie osób odchudzających się. Owoc ten jest nisko kaloryczny – w 100 g znajdziemy zaledwie 37 kalorii. Natomiast zawarte w miąższu enzymy ograniczają wchłanianie skrobi z pożywienia.
Co więcej, sok z pomelo nie wchodzi w interakcję z lekami. Lekarze nie zalecają picia soku grejpfrutowego podczas leczenia, ponieważ spowalnia on metabolizm, przez co składniki leków mogą odkładać się w organizmie chorego. Może to prowadzić m.in. do wystąpienia krwawienia z błon żołądka, zaburzenia rytmu pracy serca, problemów z oddychaniem czy uszkodzenia nerek. W przypadku pomelo nie ma tego zagrożenia.
Źródło:zdrowie&fitness.pl
Napisz komentarz