Tatarak zwyczajny (Acorus calamus L.) jest polimorficznym gatunkiem byliny powszechnie występującym w całej Europie, Azji i Ameryce. Porasta podmokłe i bagienne tereny, jak również hodowany jest jako roślina ozdobna w przydomowych oczkach wodnych. Choć uważany jest za inwazyjny chwast, cieszy się uznaniem w medycynie ludowej ze względu na właściwości lecznicze przydatne w terapii schorzeń układu pokarmowego oraz osłabionych cebulek włosowych.
Właściwości
Kłącze tataraku ma silny, aromatyczny zapach oraz gorzki smak. Zawiera m.in. olejek eteryczny o swoistym, bardzo miłym zapachu (a w nim: azaron i geraniol), ponadto gorycze (akoryna i akoretyna) i garbniki. Obfituje w witaminę C i sole mineralne. Wykazuje działanie przeciwbakteryjne i przeciwgrzybiczne, moczo- i żółciopędne, pobudzające wydzielanie soku żołądkowego, przeciwzapalne, ściągające i łagodnie przeciwbólowe.
Zastosowanie
Napar z kłącza tataraku stosowany jest w dolegliwościach układu pokarmowego, takich jak: kolki, wzdęcia, nieżyt żołądka i jelit, niestrawność, biegunki, zaparcia. Pobudza apetyt oraz wspomaga leczenie zapalenia dróg żółciowych i pęcherzyka żółciowego, kamicy żółciowej oraz choroby wrzodowej. Przynosi ulgę w stanach zapalnych dróg moczowych i kamicy moczowej. Stosowany jest przy przeziębieniach i kaszlu jako środek rozgrzewający i wykrztuśny. Tatarak łagodnie uspokaja i ułatwia zasypianie. Płukanki tatarakowe łagodzą stany zapalne gardła i jamy ustnej. Wyciągi z tataraku wcierane w skórę głowy i włosy wzmacniają pasma oraz wspomagają leczenie łupieżu, natomiast kąpiele z ich dodatkiem uspokajają i rozgrzewają.
NOWOTWÓR PŁUC –świeże lub suszone kłącze tataraku żuć parokrotnie w ciągu dnia .Dla sporej grupy osób słodko -gorzki smak kłącza jest często przykrym doświadczeniem .Lepiej zatem żuć rozdrobnione ,wysuszone już korzenie tataraku .To wodne ,mające ogromne lecznicze wartości ziele jest SPRAWCA LICZNYCH WYLECZEŃ NAWET Z NAJCIĘŻSZYCH PRZYPADKÓW NOWOTWOROWYCH
Napisz komentarz