Placuszki jaglano-szpinakowe Kasi Gurbackiej
Składniki na 14 placków
1 szklanka kaszy jaglanej
1 opakowanie mrożonego szpinaku w liściach (450 g)
2 jajka
sól i pieprz
oliwa z oliwek
Wykonanie
Szpinak rozmrozić w durszlaku. Można go też lekko odcisnąć.
Kaszę jaglanką kilka razy wypłukać na sicie.Kaszę jaglaną ugotować.
Do garnka wlać 2 szklanki wody, wsypać 1 szklankę kaszy, zagotować. Zmniejszyć ogień, nakryć przykrywką i gotować, aż będzie miękka. Ostudzić.
Do miski dodać kaszę i szpinak. Wbić jajka i doprawić solą i pieprzem. Dokładnie wymieszać.
Ręką formować placuszki wielkości około 5 cm.
Na rozgrzaną patelnię wlać niewielką ilość oliwy z oliwek. Smażyć placuszki z każdej strony na złoty kolor.
Oczywiście nie byłabym sobą gdybym czegoś tu nie zmieniła:) Na patelni rozgrzałam olej kokosowy , podsmażyłam pół czerwonej cebuli i dodałam liście szpinaku. Jak liście zwiotczały całość dodałam do kaszy, doprawiłam i usmażyłam. Pychotka. Były pytania ile oleju kokosowego. Troszkę małą łyżeczkę bardziej smażyłam na suchej patelni. Życzę udanego smażenia:)
Napisz komentarz