Pieprz cayenne powinien się znaleźć nie tylko w kuchni pośród słoiczków z przyprawami, lecz także w domowej apteczce, ponieważ wywiera niebagatelny wpływ na nasze zdrowie: pomaga leczyć nadciśnienie i chorobę wrzodową, a także bóle reumatoidalne. Jednak to nie jedyne prozdrowotne właściwości pieprzu kajeńskiego. Dzięki wysokiej zawartości kapsaicyny przyśpiesza przemianę materii, a co za tym idzie – proces odchudzania, ma właściwości antyrakowe.
Pieprz cayenne: właściwości lecznicze
przeciwzapalne – kapsaicyna hamuje działanie neuropeptydu odpowiadającego za stany zapalne, w związku z tym łagodzi objawy zapalenia stawów;
przeciwbólowe – łagodzi ból głowy oraz ból w przebiegu neuropatii cukrzycowej;
antyrakowe – uczeni z uniwersytetu w Nottingham potwierdzili, że kapsaicyna zabija mitochondria, które są odpowiedzialne za podział i rozrost komórek rakowych;
Ponadto pieprz kajeński wspomaga pracę:
układu odpornościowego – wysoka zawartość beta-karotenu i pro-witaminy A, sprawia, że tylko dwie łyżeczki pieprzu cayenne pokrywają aż 47 procent dziennego zapotrzebowania na te dwie substancje. Beta-karoten i witamina A chronią patogenami – ciałami obcymi powodującymi choroby (np. wirusami, pasożytami). Ponadto pieprz cayenne zmniejsza opuchliznę błon śluzowych nosa oraz stymuluje do wydalania śluzu, a tym samym udrażnia zatkany nos. Jednak nie należy go stosować przy przewlekłym przeziębieniu, ponieważ może pogłębiać osłabienie organizmu.
układu krążenia – chroni przed zawałem i udarem. Obniża poziom cholesterolu, zapobiegając tym samym zaleganiu płytek krwi w tętnicach i powstawaniu zakrzepów.
układu pokarmowego – leczy wrzody przewodu pokarmowego, ponieważ stymuluje do szybszego krążenia krwi w żołądku oraz pobudzają komórki żołądka do produkcji korzystnych soków ochronnych, które zapobiegają powstawaniu tej bolesnej dolegliwości. Wykazuje także działanie bakteriobójcze i może zapobiegać niektórym rodzajom zatrucia pokarmowego. Ponadto wspomaga proces trawienia i likwiduje wzdęcia.
Pieprz cayenne a odchudzanie
Pieprz cayenne przyspiesza metabolizm i znacząco zwiększają termogenezę (wytwarzanie ciepła). Ponadto stosowanie pieprzu cayenne okazjonalnie i w małych ilościach hamuje apetyt, szczególnie na tłuste, słone i słodkie potrawy. Uwaga! Regularne stosowanie pieprzu w większych ilościach uodparnia nasz organizm na tę substancję i może zakłócić proces odchudzania.
Skutki uboczne stosowania pieprzu kajeńskiego
Zawarta w pieprzu kapsaicyna w większych dawkach może powodować uszkodzenia wątroby, przewodu pokarmowego lub błon śluzowych.
Pieprz cayenne w kuchni
Pieprz cayenne można dodawać do sosów, dressingów i zup. Przyprawia się nim także różne gatunki mięsa, ryby oraz owoce morza, np. kraby i krewetki. Można go także z powodzeniem dodawać do czekolady. Należy jednak uważać z ilością, ponieważ już maleńka szczypta potrafi zamienić smak na bardzo ostry.
Przyprawę należy przechowywać w szczelnie zamkniętym pojemniku, chroniącym ją przed światłem.
źródło : http://www.poradnikzdrowie.pl/zywienie/co-jesz/pieprz-cayenne-wlasciwosci-lecznicze-i-odchudzajace-pieprzu-kajenskiego_41550.html
Witam mam pytanie jak sosowac pieprz cayenne bespiecznie by nie uszkodzic watroby ? wlasnie mam chory zoladek biore leki i nic ,problemy ze sercem nadcisnienie ,astme ,usunieta tarczyce i ciagle na gornej granicy TSH po braniu lekow chcialabym leczniczo brac ale nie wiem jak prosze o pomoc 🙂
Witam:) Pieprz z jednej strony w nadmiarze może podrażniać żołądek, powodować biegunki, z drugiej zaś stymuluje komórki wyściełające żołądek do produkcji korzystnych soków ochronnych, wykazując działanie bakteriobójcze oraz łagodzące dla przewodu pokarmowego.Myślę, że szczypta do zupy, kanapek czy innych produktów nie będzie przesadą, a stosowany regularnie przyniesie oczekiwane efekty. Proponuję również poczytać o diecie i o zasadowości. Pozdrawiam M