Kwas foliowy ma wyjątkowo unikatowe znaczenie, dlatego tak wielu specjalistów zaleca jego przyjmowanie. Związki kwasu foliowego znajdują się w naturze, zwłaszcza w warzywach liściastych oraz w drożdżach. W organizmie ludzkim kwas foliowy występuje między innymi w wątrobie.
Naukowcy ustalili, iż zetknąć się można z różnymi rodzajami kwasu foliowego – w sumie może ich być nawet około sto pięćdziesięciu. W przyrodzie tego organicznego związku chemicznego jest natomiast nieco mniej, gdyż jedynie około dwadzieścia różnych form.
Kwas foliowy jest niezbędną substancją do przeprowadzania wielu procesów metabolicznych. Bardzo ważną rolę odgrywa między innymi w tkankach oraz komórkach. Dodatkowo jest on odpowiedzialny za regulowanie i tworzenie czerwonych krwinek.
Ochrona przed anemią: Każdego dnia twój organizm produkuje miliony nowych czerwonych krwinek. To zasługa właśnie kwasu foliowego (a także m.in. witaminy B12 i żelaza). Niedobór folacyny może stać się przyczyną zaburzenia procesów krwiotwórczych, a nawet anemii tzw. hemolitycznej lub megaloblastycznej.
Objawy, które o tym ostrzegają to m.in.: bolący i zaczerwieniony język, biegunka, osłabienie, nerwowość, obniżony nastrój.
Wzmacnianie układu krążenia: W badaniach stwierdzono, że odpowiednia ilość kwasu foliowego w organizmie (a także wit. B6) zapobiega koncentracji tzw. homocysteiny we krwi. Dzięki temu zmniejsza się ryzyko zmian miażdżycowych i choroby wieńcowej.
Więcej pogody ducha
Kwas foliowy bierze udział w produkcji serotoniny, tzw. hormonu szczęścia. Dzięki temu przyczynia się do poprawy twojego samopoczucia. Jego niedobór może powodować u ciebie senność (w dzień) i kłopoty ze snem (w nocy), bóle głowy, chroniczne zmęczenie.
Komu może go brakować? Na deficyt kwasu foliowego jesteś narażona, gdy przyjmujesz: doustne środki antykoncepcyjne, duże dawki aspiryny lub witaminy C, sulfonamidy (np. przy nadciśnieniu), biseptol (np. przy infekcji układu moczowego). Także, gdy stosujesz dietę wegetariańską i brakuje ci wit. B12 (jest niezbędna do przyswajania kwasu foliowego).
Na niedobór folacyny narażone są także osoby pijące dużo kawy i herbaty, palące tytoń i nadużywające alkoholu.
Jakich zasad należy przestrzegać w… kuchni? Kwas foliowy jest wrażliwy na działanie wielu czynników, jak utlenianie, wysoka temperatura, światło słoneczne. Aby zapobiec jego utracie z warzyw, przechowuj je w lodówce i gotuj krótko w małej ilości wody. Unikaj także ich odgrzewania.
Czytaj więcej na http://kobieta.interia.pl/zdrowie/news-kwas-foliowy-dlaczego-jest-nam-potrzebny,nId,1410172?utm_source=paste&utm_medium=paste&utm_campaign=firefox
Napisz komentarz