Kategorie

Krupnik z kaszą jaglaną

dem

Składniki:

1 litr wody ( u mnie zasadowa z jonizatora)

liść laurowy, ziele angielskie

3 średnie marchewki

1 pietruszka

kawałeczek selera

1/3 szklanki kaszy jaglanej

łyżeczka oliwy z oliwek

pietruszka zielona i koper

sól pieprz do smaku ( ja czasami daję kostkę rosołową wegetariańską ze sklepu ze zdrową żywnością.

Do garnka z wodą należy dodać liść, ziele i zagotować, przykręcić gaz wrzucić kaszę pogotować na wolnym ogniu tak z 15-20 min ( niektórzy kaszę płuczą ja jak zapomnę nie robię tego tylko daję taką) warzywa zetrzeć na tarce z grubymi oczkami lub pokroić w kostkę jak kto woli. Pietruszkę zieloną i koperek posiekać dodać po jednej łyżeczce. Wrzucić do gotującej się kaszy i pogotować następne 15 min. Pod koniec dodać kostkę lub doprawić solą i pieprzem. Osobiście nie przepadam za zupami ale ta jest bardzo apetyczna no i zasadowa:)

1 komentarz do Krupnik z kaszą jaglaną

  • ~margita

    U mnie w domu podstawą obiadu jest zupa.Twój przepis jest fajny i jutro ugotuję krupnik ale na rosołku.Ja mogę jeść zupy na wodzie ale pan domu woli na rosołku.Bardzo ciekawy blog.Pozdrawiam.

Napisz komentarz

Możesz użyć tych tagów HTML

<a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>