jakie tabletki na cellulit undefined

Kategorie

 oczyścić organizm z ołowiu
zielona kawa forum
 jak stosowac acai berry 900
 szybkie odchudzanie dla mężczyzn
 cykl 2 miesieczny sterydy
afilliate program

Kawa orkiszowa

indeksIstnieje wiele zamienników dla tradycyjnej kawy. W Polsce najpopularniejsze jest picie napojów zbożowych, które choć w ziarnami kawowca nie mają nic wspólnego, to smakują bardzo podobnie do kawy. Najwięcej walorów zdrowotnych ma kawa orkiszowa. W XII wieku Hildegarda z Bingen, uzdrowicielka i mistyczka, przeorka klasztoru benedyktynów pisała, że „orkisz jest najlepszym ziarnem zbożowym, działa rozgrzewająco i natłuszczająco i jest wartościowszy i łagodniejszy niż inne ziarna (…) Prowadzi do dobrej krwi, daje rozluźniony charakter i cnotę zadowolenia”. Uzdrowicielka w swoich zapiskach wymieniła aż 17 zalet tego zboża. I trudno się dziwić, skoro ten kuzyn pszenicy zwyczajnej ma więcej składników mineralnych i witamin niż jakiekolwiek inne pszeniczne ziarno. Orkisz lepszy niż pszenica zwyczajna Orkisz jest to jeden z najstarszych podgatunków pszenicy, obecnie uprawiany jest głównie w gospodarstwach ekologicznych w stosunkowo niewielkiej ilości, przede wszystkim w Niemczech, Włoszech i Francji, ale również w Czechach i Słowacji. Trudno dziś uwierzyć, że jeszcze w XIX wieku orkisz był bardziej popularny niż pszenica zwyczajna, zwłaszcza na Pomorzu i Kujawach. Coraz mniejsze zainteresowanie orkiszem spowodowała masowa produkcja pszenicy, w szczególności tej zwyczajnej (triticum vulgare). Na szczecie aktualnie wielkość upraw tego "zapomnianego zboża" sukcesywnie rośnie, przyczyniając się do popularyzacji jego zdrowotnego działania. Zmniejszenie popularności ziarna orkiszu wyszło mu na dobre, nie zdążył on bowiem przejść popularnego w dzisiejszych czasach ulepszania. Dzięki temu jest on bardziej ceniony niż ziarno pszenicy zwyczajnej. Badania przeprowadzone w Polsce wykazały, że orkisz ma o ok. 30-47 proc. więcej białka i jest bogatszym źródłem błonnika pokarmowego. Co więcej, w ziarnach tej pszenicy występuje w większej ilości łatwiej przyswajalny gluten, a także zawiera ona więcej cynku, miedzi i selenu, a także witamin A, E i D, a aktywność witaminy E jest o 1/3 większa niż w pszenicy zwyczajnej. Orkisz dobry na wszystko Orkisz przynosi ulgę w dolegliwościach przewodu pokarmowego oraz alergiach, dodatkowo zwiększa odporność organizmu i usuwa toksyny. Trzydziestoletnie badania prowadzone w Niemczech przez doktora Gottfrieda Hertzkę i naturoterapeutę Wigharda Strehlowa wykazały, że spożywanie orkiszu regeneruje cały organizm, przywracając zdrowie. W przytoczonych badaniach pozytywne wyniki u 80 proc. badanych. Naukowcy wykryli w ziarnie tej rośliny obecność rodanidu, substancji biologicznie czynnej, która jest naturalnym antybiotykiem występującym w ślinie, krwi i mleku kobiecym. Składnik ten działa przeciwnowotworowo, chroni przed zakażeniami oraz wzmacnia serce i układ nerwowy. Tłuszcz orkiszu zawiera również dużo fitosteroli, dzięki którym obniża poziom cholesterolu we krwi. Dodatkowo w ziarnach znajdziemy również znaczne ilości kwasu krzemowego, korzystnie wpływające na wygląd włosów, skóry i paznokci oraz na zdolność zapamiętywania. Kawa z przyprawami Kawę orkiszową można przygotowywać zarówno na ciepło, jak i na zimno – z kostkami lodu. Wystarczy jedną łyżeczkę kawy rozpuszczonej lub granulatu zalać wodą. Można również dodać mleka, miodu lub cukru, a także przypraw np. cynamonu, imbiru, wanilii, kardamonu, anyżu. Taka kawa może też stanowić dodatek do lodów. Z orkiszu wytwarza się również wiele innych produktów. Dostępne są kasze, mąka, pieczywo, ziarno, otręby, płatki czy syropy.

Źródło wp.pl

Napisz komentarz

Możesz użyć tych tagów HTML

<a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>

  

  

  

zielona kawa forum  acai właściwości najlepsza dieta gdy zażywam probolan 50  cellulitis  jak pozbyć sie pryszcy  co zrobic żeby mieć białe zęby  odchudzanie bez tabletek