Kategorie

Ciasto owsiane

imagesSkładniki:

2 szklanki płatków owsianych
pół szklanki otrębów
2-3 dojrzałe banany
1 granat (Ja nie miałam było bez:))
garść rodzynek
garść suszonej żurawiny
garść orzechów włoskich
płatki migdałowe do posypania
1 jajko
1 i 1/2 szklanki mleka
2 łyżeczki cynamonu/przyprawy do piernika
2 łyżeczki cukru
1 łyżeczka miodu

Przygotowanie:

1.Piekarnik należy zagrzać do 190 stopni.

2. W misce zmieszać wszystkie suche składniki (poza cukrem i płatkami migdałowymi)

3. W drugiej misce – mleko, jajko, miód i cukier

4. Banany pokroić w plasterki i ułożyć je na wyłożonej papierem do pieczenia blasze lub naczyniu żaroodpornym

5. Pozostałe banany wrzucić do płatków
6. Mokre składniki należy połączyć z suchymi i wymieszać

7. Masę trzeba przelać na blachę z bananami i rozłożyć równomiernie. Masa powinna być dość mokra ale nie lejąca

8. Całość posypać płatkami migdałowymi i pestkami granatu i można włożyć do piekarnika

9. Piecze się ok. 30 minut.

z blogu człowiek z łyżeczką

Napisz komentarz

Możesz użyć tych tagów HTML

<a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>