jakie tabletki na cellulit undefined

Kategorie

 oczyścić organizm z ołowiu
zielona kawa forum
 jak stosowac acai berry 900
 szybkie odchudzanie dla mężczyzn
 cykl 2 miesieczny sterydy
afilliate program

Olej arganowy

 

indeksOlej arganowy zwany „eliksirem młodości” już od dawien dawna służy Marokańczykom do celów kosmetycznych, medycznych jak i kulinarnych. Dopiero od niedawna zostały docenione jego właściwości przez resztę świata. Jest zarówno wspaniałym kosmetykiem jak i środkiem leczniczym. Olej kosmetyczny należy do prestiżowych kosmetyków używanych w najlepszych salonach SPA. Smak oleju spożywczego docenią smakosze. Obniża poziom cholesterolu i zdrowotnie wpływa na nasz organizm.

Składniki oleju arganowego: tokopherole, triterpenalkohole, monoazylglyzerole, phytosterole tłuszcze zarówno nasycone jak i nienasycone, a także kwasy tłuszczowe OMEGA.

Drzewo arganowe:

Drzewo arganowe (argania spinosa) zwane również „drzewem żelaznym“ jest jednym z najstarszych drzew na świecie. Żyje i owocuje średnio 150-200 lat. Dość często spotykane są okazy, które żyją nawet 400 lat. Dorasta do wysokości 10 metrów, a korona drzewa może posiadać średnicę nawet 14 metrów. Argana jest drzewem cierniowym o poskręcanym sękatym pniu. Charakterystyczną cechą drzewa arganowego są korzenie, które dochodzą do 30 metrów w głąb ziemi i sięgają wody gruntowej. Dzięki temu argana może egzystować i owocować w ciężkich warunkach pustynnych. Doskonale znosi temperaturę od 0 do 50 stopni Celsjusza i może przetrwać długotrwałą suszę.

Owocuje co drugi rok w miesiącu lipcu, a w latach szczególnie suchych robi sobie przerwy w owocowaniu. Drzewo arganowe jest drzewem endemicznym. Rośnie jedynie w Maroku w ekologicznie czystym środowisku, a dokładnie w południowo-zachodniej część tego kraju w dolinie Souss, gdzie egzystuje około 20 mln. drzew na powierzchni 800 000ha. W różnych krajach świata bez skutku podjęto próby uprawy drzewa arganowego. Jedynym krajem, w którym się przyjęło jest Meksyk, ale niestety nie zaowocowało tracąc na swojej wartości. Dojrzały owoc argany ma wielkość małej śliwki, żółto-brązowy kolor i gorzki miąższ. Pod mięsista skórką znajduje się orzech, którego skorupka jest 16 razy twardsza od skorupki orzecha laskowego i od 1 do 3 nasion, z których produkuje się olej arganowy zwany też „płynnym złotem Maroka”.

Ciekawostką jest to, że owocami argany żywią się kozy i one są współproducentami cudotwórczego kosmetyku. Po krętym pniu wspinają się na arganę podjadając liście i owoce, a w miejscu w którym je wydalają wyrasta nowe drzewo arganowe. Dawniej tubylcy zbierali owoce przetworzone w kozich odchodach, co ułatwiało rozłupanie twardej skorupy produkując w ten sposób najcenniejszy olej arganowy. Jest on jednak trudnodostępny i dużo droższy od oleju uzyskiwanego bezpośrednio z owoców argany (raczej nie dostaniemy go w sklepiku na suku ;-)) Tą tradycyjną formę stopniowo wyparło mniej niesmaczne i industrialne podejście.

Zbiory i tłoczenie:
Żniwa na przestrzeni lipca, sierpnia i września są szczególnie ciężkie ze względu na bardzo wysokie temperatury, a także na szczególne warunki zbierania orzechów arganowych i tłoczenie oleju. Drzewa arganowe nie są wstrząsane przez maszyny lecz przez wspinające się na nie kozy. W momencie dojrzałości owoce samoczynnie spadają na ziemię.

Tłoczeniem oleju w Maroku zajmują się kobiety. Ziarna pochodzące z owocu argany są zbierane, suszone, a następnie prażone, by w kamiennym żarnie ręcznie rozbić ich twardą skorupę. Powstający mus przy pomocy letniej wody jest zmieszany na pastę, z której ręcznie wyciska się olej. Olej arganowy spożywczy posiada lekko czerwonawy kolor o delikatnym posmaku orzeszków ziemnych. Olej kosmetyczny jest dodatkowo poddawany obróbce gdzie traci swój czerwony kolor jak i orzechowy posmak. Z jednego drzewa arganowego zbiera się około 30 kg owoców, a następnie z tej masy produkuje się około 1 litr oleju. Produkcja 1 litra oleju to około 1,5 dnia pracy. Szacuje się, że rocznie zbieranych jest ok. 350 tys. ton owoców, z których wytwarza się ok. 11mln. litrów oleju. Dla porównania rocznie produkuje się ok 2,5 mld litrów oliwy z oliwek.

Właściwości oleju arganowego:
Olej arganowy jest w swoim składzie i właściwościach absolutnie wyjątkowy, szczególnie kiedy jest tłoczony metoda ręczną (na zimno). Posiada wiele cennych właściwości medycznych potwierdzonych wieloma badaniami. Koncerny farmaceutyczne jak i kosmetyczne powoli akceptują działanie oleju arganowego. W 1998 roku UNESCO zaliczyło obszar na którym rośnie argana jak i samo drzewo arganowe do rezerwatów BIOSFERY Naszego Globu.

Wprowadzono również wiele projektów wspomagających utrzymanie rezerwatu jak i rozszerzenie badań dotyczących jego właściwości.
– szybko się wchłania
– dogłębnie nawilża
– ma złoty kolor
– bogaty w witaminę E
– bogaty w fenole oraz kwasy fenolowe
– bogaty w karoten
– naturalny przeciwutleniacz
– działa przeciwzapalnie
– bogaty w tłuszcze oraz kwasy tłuszczowe
– bogaty w kwas palmitynowy
– bogaty w kwas stearynowy
– posiada kwas oleinowy
– posiada kwas linolowy
– bogaty w skwalen, który chroni skórę przed szkodliwym działaniem wolnych rodników, przyczyniających się do zmian nowotworowych.

Olej arganowy jako produkt spożywczy:
Nadaje się bezpośrednio do spożycia, jak i również jako dodatek i dressing do sałatek z pomidorem, sałatą, cukinią czy serem feta, jako marynata do mięs i innych produktów spożywczych. Jest wyśmienity do potraw rybnych i dziczyzny. Podaje się go w najlepszych marokańskich oraz europejskich restauracjach. Olej arganowy spożywczy należy używać na zimno, by nie stracił swoich cennych wartości. Uznając zasadę: lepiej zapobiegać niż leczyć zaleca się spożywać systematycznie 1 łyżkę oleju na dzień na czczo.

Podczas tradycyjnego berberyjskiego śniadania nie może zabraknąć oleju arganowego najczęściej spożywanego w postaci amlou. To inaczej „berberyjska nutella”, której używa się jako dip do chleba. Amlou przyrządza się z migdałów lub orzeszków ziemnych, miodu i oleju arganowego. Swoim smakiem przypomina masło orzechowe.

Działanie oleju arganowego:
– reumatyczne
– antyoksydacyjne
– dezynfekujące
– zabija grzyby
– zabija bakterie
– wpływa dodatnio na krążenie krwi
– daje bezpośrednią wilgotność skórze
– odmładza skórę „ANTI-AGING“
– wzmacnia układ odpornościowy
– aparat ruchowy: mięśnie, układ kostny, ścięgna, stawy, skóra, tkanka łączna;
– system odpornościowy: szpik kostny i całościowy układ immunologiczny;
– układ trawienny: żołądek, trzustka, wątroba, przełyk, jelita;
– układ oddechowy: nos, płuca, krtań, drogi oddechowe;
– układ moczowy: nerki, przewody moczowe, pęcherz;
– układ krążenia: żyły, krew, serce, układ limfatyczny;
– układ wzrokowy;
– układ słuchowy;
– zmniejszanie ryzyka zachorowań na raka piersi, skóry, prostaty;
– przy chorobach układu krążeniowego: nadciśnienie tętnicze, problemy krążeniowe jak i choroby serca, zmniejsza ryzyko zawału serca , miażdżycy;
– w zapobieganiu Alzheimera;
– w zapobieganiu Parkinsona ;
– chorobach skórnych: łuszczyca, trądzik, egzema;
– neurodermitis, poparzeniach słonecznych i innych;
– problemach z włosami: wypadanie włosów, rozdwajanie się jak i ogólnie zły stan włosów również zniszczonych zabiegami fryzjerskimi;
– reumatyczne schorzenia stawów;
– podwyższone wartości cholesterolu.

W walce ze zmarszczkami oraz procesem starzenia: dzięki wysokiej zawartości witaminy E pomaga zredukować zmarszczki poprzez odbudowanie warstwy hydro – lipidowej skóry. Dzięki właściwościom antyoksydacyjnym neutralizuje szkodliwe działanie wolnych rodników.
– eliksir młodości o silnym działaniu regenerującym;
– doskonały na dojrzałą i starzejącą się skórę, wygładza zmarszczki;
– głęboko i skutecznie nawilża suchą skórę;
– zapobiega przesuszeniu i utracie elastyczności skóry;
– trądzik, skóra tłusta i mieszana;
– poparzenia słoneczne;
– rozstępy, blizny, ospa wietrzna;
– wysuszoną skórę głowy;
– kruche, łamliwe paznokcie;
– bolące lub spięte mięśnie;
– na dolegliwości i bóle;
– pęknięcia skóry;
– przyspiesza gojenie się otarć naskórka;
– przyspiesza gojenie się poparzeń;
– stosowany do masażu;
– chroni skórę przed niekorzystnym działaniem czynników zewnętrznych, takich jak: słońce, wiatr, zła pogoda, zimno, stres …
– odbudowuje płaszcz hydrolipidowy skóry;
– zwiększa zawartość składników odżywczych;
– działa przeciwzapalnie;
– jest niezastąpiony w walce z cellulitem.

Olej arganowy kosmetyczny zaleca się używać codziennie do nawilżania ciała oraz demakijażu. Wspaniale pobudza krążenie krwi, wpływa odmładzająco na skórę, nadając jej niepowtarzalny wygląd. Jest rewelacyjnym dodatkiem do maseczek kosmetycznych, do włosów jak i do masaży. Polecany do ogólnej pielęgnacji niemowląt.

źródło almaroko.pl

Napisz komentarz

Możesz użyć tych tagów HTML

<a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>

  

  

  

zielona kawa forum  acai właściwości najlepsza dieta gdy zażywam probolan 50  cellulitis  jak pozbyć sie pryszcy  co zrobic żeby mieć białe zęby  odchudzanie bez tabletek