jakie tabletki na cellulit undefined

Kategorie

 oczyścić organizm z ołowiu
zielona kawa forum
 jak stosowac acai berry 900
 szybkie odchudzanie dla mężczyzn
 cykl 2 miesieczny sterydy
afilliate program

Marchew

indeksMarchew jest najbardziej znanym warzywem korzeniowym. Stoi ona na czele grupy warzyw antyrakowych rosnących pod ziemią w postaci korzeni, bulw lub pędów. Wraz z selerem, brukwią, pasternakiem, batatem, burakiem czerwonym i rzodkiewką stanowią prawdziwą antyrakową tarczę ochronną! Wspomniane warzywa antyrakowe duże ilości wartościowych minerałów, jak potas i magnez, wiele pierwiastków śladowych oraz średnią ilość witamin. Przede wszystkim jednak są godne uwagi z powodu zawartości korzystnych dla zdrowia i antyrakowych wtórnych substancji roślinnych. Są nimi np. beta-karoten zawarty w marchwi, czy glukozynolany zawarte w brukwi, kalarepie, chrzanie i rzodkiewce.

Marchew jest rekordzistką pod względem ilości dostarczanego karotenu. Wskazuje na to pomarańczowy miąższ. Dla nas najistotniejsza w marchewce jest jej gruba warstwa kory, bo to ona zawiera najwięcej cennego karotenu. Dlatego marchew należy obierać bardzo cienko, a najlepiej tylko wyszczotkować i umyć.

Jeśli chodzi o karoten, to dopiero równoczesne spożywanie wraz z marchwią niewielkiej ilości tłuszczu (odrobina masła dodanego do duszonej marchewki, lub trochę oleju do marchewki jedzonej na surowo albo do świeżo wyciśniętego soku) umożliwia wykorzystanie rozpuszczalnej w tłuszczu prowitaminy A.

Beta-karoten nie stwarza żadnego ryzyka, jeśli jest dostarczany do organizmu w postaci warzyw. Czy jednak będzie miał działanie ochronne także wtedy, gdy będzie dostarczany w formie wyizolowanej, jako suplement diety? Tej kwestii poświęcono wiele badań klinicznych. Głównym obszarem ich zainteresowania byli palacze. Chodziło o stwierdzenie, czy można zmniejszyć ryzyko zachorowania na raka płuc dzięki dodatkowemu zażywaniu beta-karotenu. Wyniki – zamiast dawać nadzieję – przyspieszyły zakończenie prac. Stwierdzono bowiem, ze podczas przyjmowania wyizolowanego beta-karotenu przez palaczy i pracowników zakładów azbestowych liczba przypadków raka płuc wzrosła! Nie ma jednak żadnych przeciwwskazań do jedzenia marchwi! Nauka nie potrafi wyjaśnić przyczyn negatywnego oddziaływania wyizolowanego beta-karotenu (w postaci suplementów). W związku z tym zaleca się spożywanie go w postaci naturalnej.

Napisz komentarz

Możesz użyć tych tagów HTML

<a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>

  

  

  

zielona kawa forum  acai właściwości najlepsza dieta gdy zażywam probolan 50  cellulitis  jak pozbyć sie pryszcy  co zrobic żeby mieć białe zęby  odchudzanie bez tabletek