jakie tabletki na cellulit undefined

Kategorie

 oczyścić organizm z ołowiu
zielona kawa forum
 jak stosowac acai berry 900
 szybkie odchudzanie dla mężczyzn
 cykl 2 miesieczny sterydy
afilliate program

Olej kokosowy

dem

Olej kokosowy, w odróżnieniu od przeważającej wielkości tłuszczów spożywczych które zawierają 18 atomów węgla, składa się z kwasów o cząsteczkach zawierających 8 – 12 atomów węgla. Dzięki prostszej budowie są one szybciej metabolizowane przez organizm, a sposób ich przetwarzania przypomina raczej węglowodany. Nie odkładają się zatem ani w postaci tkanki tłuszczowej, ani złogów cholesterolu, ale za to dostarczają organizmowi mnóstwa energii. Dlatego jest to znakomity produkt dla osób mających problemy z układem krążenia: zastępując dotychczas używane tłuszcze olej kokosowy przyczyni się do pozbycia nadmiarowych kilogramów i zmniejszenia ryzyka miażdżycy. W społeczeństwach zachodnich choroby krążenia, wywołane między innymi nieodpowiednią dietą, stanowią główną przyczynę zgonów. Tymczasem w krajach, gdzie orzechy kokosowe stanowią podstawę odżywiania, te schorzenia są zmarginalizowane – dla przykładu, na Sri Lance, gdzie spożywa się rocznie ok. 120 kokosów, z tego powodu umiera zaledwie 1 osoba na 100 tysięcy. Nawet przy obecności innych czynników zmniejszających ryzyko zawału, rola orzechów kokosowych wydaje się kluczowa.

Połowę zawartości oleju kokosowego stanowi kwas laurynowy, przekształcający się w organizmie w monolauryn. To związek chemiczny, który w dużych ilościach znajduje się tylko w dwóch produktach: oprócz kokosa zawarty jest w mleku matki, gdzie jest bardzo ważnym elementem budowania odporności rozwijającego się organizmu. Ma on silnie bakteriobójcze i wirusobójcze właściwości, niszczy drobnoustroje pokryte otoczką lipidową (zalicza się do nich m.in. wirus HIV, cytomegalowirus, wirus opryszczki, przeziębienia, a także bakteria Helicobacter pylori, wywołująca wrzody żołądka i nowotwory układu pokarmowego). Inaczej niż antybiotyki, które zabijają całą florę bakteryjną organizmu – w tym także tą dobroczynną – monolauryn atakuje tylko szkodliwe wirusy i bakterie. Z kolei na powierzchni skóry antybakteryjne i antywirusowe właściwości kwasu laurynowego sprawiają, że znakomicie nadaje się do zwalczania infekcji, wysypek i egzem, a także przyczynia się do leczenia drobnych skaleczeń i mikrourazów skóry oraz łagodzi świąd i ból po ukąszeniach owadów. Pomaga zwalczyć schorzenie zwane „stopą sportowca” lub „stopą atlety” – uciążliwą, długotrwałą grzybicę stóp. Olej kokosowy może być także z dobrym rezultatem stosowany na cerę trądzikową: wówczas najlepiej działa połączone stosowanie wewnętrznie i zewnętrznie.

Oprócz kwasu laurynowego w oleju kokosowym występuje także kwas kaprylowy, który również cechuje się bakterio- i wirusobójczymi właściwościami. Stosowany zewnętrznie olej kokosowy zwalcza drobnoustroje na powierzchni tkanek, nie angażując układu immunologicznego do walki z nimi i dzięki temu nie obciążając organizmu

Zawarte w oleju kokosowym naturalne antyutleniacze przyczyniają się do spowolnienia procesów starzenia, zwalczając wolne rodniki. Dzięki temu skóra pozostaje jędrna i elastyczna.

Wysoka przyswajalność kwasów zawartych w oleju kokosowym sprawia, że zapewniają one odpowiedni poziom tłuszczów osobom, które z powodu choroby mają problem z ich absorpcją, transportem i trawieniem. Są dzięki temu idealne w jadłospisie przy np. chorobie Crohna – Leśniowskiego.

Olej kokosowy jest także idealnym składnikiem odżywczym dla osób cierpiących na cukrzycę typu II. Ta forma choroby wywoływana jest m.in. przez niewłaściwy sposób odżywiania i w jej wypadku zaleca się głównie redukcję masy ciała i stosowanie odpowiedniej diety. Kokos dostarcza znakomitej jakości świetnie metabolizowanego tłuszczu, który nie zawiera przyczyniającego się do insulinoodporności cholesterolu.

W przypadku braku mikroelementów: witamin A, D, E i K, wapnia lub magnezu przyjmowany wraz z zawierającymi je produktami bądź suplementami olej kokosowy przyspieszy ich przyswajanie i sprawi, że niedobory zostaną szybciej uzupełnione.

Choroby, w których pomoże olej kokosowy:

· Dolegliwości układu krążenia: wysoki poziom cholesterolu, stan przedzawałowy, arterioskleroza itp.

· Opryszczka

· Przeziębienie

· Syndrom chronicznego zmęczenia

· Stan obniżonej odporności (związany ze zmęczeniem, chorobą)

· Nadwaga

· Wrzody i nowotwory układu pokarmowego

· Choroba Cohna – Leśniowskiego

· Inne dolegliwości układu pokarmowego

· Egzemy

· Wysypki

· „Stopa sportowca”

· Trądzik

· Osteoporoza

· Brak witaminy A, D, E, K

Odpowiednia dawka oleju kokosowego stosowanego w celach leczniczych to 3 – 4 łyżki dziennie, co odpowiada dawce kwasów tłuszczowych otrzymywanej dziennie przez niemowlę z mleka matki. Najlepszym rozwiązaniem jest przyjmowanie oleju po łyżce podczas posiłków.

Właściwości kulinarne oleju kokosowego

Olej kokosowy to produkt, który stanowi ważny element pożywienia jednej trzeciej ludności świata. W niektórych regionach Ziemi – na przykład wyspach Oceanii – jest jedynym źródłem dostarczającym tłuszczów. Ten produkt ma tak cenne właściwości, że warto, aby zajął naczelne miejsce także w naszej kuchni.

Olej kokosowy to jeden z najzdrowszych tłuszczów świata, o niskiej kaloryczności i wysokiej przyswajalności, bogaty w witaminy i minerały a także w kwas laurynowy – znakomity naturalny środek uodparniający, który znajduje się także w mleku matki.

Swoje zalety zdrowotne uzupełnia wyjątkową trwałością. Większość olejów (także tych najzdrowszych) jest bardzo wrażliwa na temperaturę i szybko traci swoje pozytywne właściwości, gdyż dobroczynne związki rozkładają się w cieple. Stają się one po prostu zjełczałe i nabierają przykrego zapachu który trzeba usunąć poprzez skomplikowany proces produkcyjny. Dlatego często oleje dostępne w sklepie są całkiem pozbawione wartości odżywczych. Inaczej sprawa się ma w przypadku oleju kokosowego: łańcuchy kwasów tłuszczowych zawarte w oleju kokosowym są bardzo odporne na wysoką temperaturę i nie ulegają łatwo zepsuciu (w tropikach olej kokosowy jest przechowywany w normalnych, nie chłodzonych pomieszczeniach). Dzięki temu można go używać do smażenia i pieczenia nawet w wysokich temperaturach bez obaw że spali się i wydzieli szkodliwe, rakotwórcze związki – jak to ma miejsce w postaciu innych tłuszczów.

Olej kokosowy ma neutralny smak i bardzo delikatny aromat – sprawia to, że można używać go do większości potraw. W temperaturze pokojowej (ok. 20 C) ma postać stałą. W takiej formie jest świetnym zastępnikiem margaryny czy masła i można go używać zamiast nich na przykład do smarowania kanapek.

Jeśli chcemy użyć oleju kokosowego w formie płynnej, wystarczy podgrzać go do temperatury powyżej 25 C, umieszczając pojemnik z olejem pod strumieniem ciepłej wody lub wstawić go do wypełnionego wodą naczynia, lub po prostu umieścić obok grzejnika. Jeśli chcemy przyrządzić potrawę ze składników, które uprzednio chłodziły się w lodówce, musimy dać im trochę czasu w temperaturze pokojowej, gdyż jeśli będą za zimne, olej ulegnie ponownemu zestaleniu.

Olej kokosowy w postaci płynnej to świetny dodatek do orientalnych potraw – ale nadaje się także do różnego rodzaju deserów, wyrobów i pieczenia ciast czy wyrobu czekolady. Świetnie się wchłania, nie zmienia smaku przyrządzanej potrawy. To doskonały dodatek do sałatek, serków i zakąsek. Można go dodawać do warzyw, ryżu, makaronu, itp. Poranne muesli będzie dobrze smakowało, gdy dodamy do niego kilka łyżek oleju kokosowego zmieszanych z sezamem lub cynamonem.

Ze względu na właściwości wchodzących w jego skład kwasów tłuszczowych olej kokosowy jest znakomitym produktem w kuchni osób, które chcą pozbyć się nadwagi. Łańcuchy węgla w nim zawarte są krótsze niż w większości tłuszczów, dzięki czemu olej lepiej się wchłania i nie jest magazynowany w tkankach w postaci tłuszczu i cholesterolu, lecz ulega zamianie na czystą energię. Jego łatwa wchłanialność sprawia, że doskonale nadaje się dla dzieci i osób z problemami żołądkowymi.

Jako tłuszcz pochodzenia czysto roślinnego, jest on dobrym produktem dla wegetarian i wegan, gdyż zastępuje w zastosowaniach wszystkie tłuszcze zwierzęce.

Ze względu na to, że olej nie jest wrażliwy na niskie temperatury, możemy go przechowywać poza lodówką. Musimy jednak pamiętać, żeby nie wystawiać go na działanie promieni słonecznych.

Idealny do smażenia orientalnych potraw, gotowania, wyrobu i pieczenia ciast oraz robienia deserów. Można go używać do produkcji czekolady i margaryny. Nadaje się również do smarowania pieczywa. Świetnie się wchłania w potrawy. Nie ma wpływu na smak przyrządzanej potrawy.

Często jest spożywany w stanie surowym jako dodatek do różnych serków i zakąsek.

Olej kokosowy: genialny, wielofunkcyjny kosmetyk

Jeśli jeszcze nie odkryłaś walorów oleju kokosowego, to nadszedł czas, aby poznać jego niesamowite zalety! Olej kokosowy jest naturalnym, tanim i bardzo uniwersalnym produktem, mającym wiele zastosowań. Zapoznaj się z walorami tego naturalnego kosmetyku, będącego alternatywą dla drogich, syntetycznych produktów.

Demakijaż

Jednym z zaleceń jest używanie tego produktu do usuwania makijażu z twarzy, zwłaszcza z bardzo wrażliwego miejsca, jakim są okolice oczu. Rozgrzej odrobinę oleju w dłoniach, dokładnie umyj całą twarz, zwracając uwagę, aby nie dostał się do oczu, na koniec spłucz wszystko cieplą wodą. Przekonaj się na własnej skórze, jak skuteczny i łatwy w użyciu jest olej kokosowy podczas codziennego demakijażu. (Uwaga: ten zabieg nie jest wskazany dla dziewczyn noszących rzęsy przyklejane metodą 1:1)

Rozjaśnia ciemniejsze partie ciała

Mniej znaną zaletą oleju kokosowego jest to, że działa rozjaśniająco na skórę. Może więc rozjaśnić ciemniejsze partie ciała. Wszystko, czego potrzebujesz, to łyżeczka soku z cytryny i pół łyżeczki oleju kokosowego. Wymieszaj to razem i aplikuj na skórę, po 10-15 minutach zbierz nadmiar mikstury. Olej kokosowy doskonale nawilża, jak również naturalnie rozjaśnia skórę.

Działa zbawienie na skórę głowy

Jeśli masz suchą skórę głowy, dokucza Ci uporczywe swędzenie lub jeśli chcesz po prostu pozbyć się z głowy lakieru lub żelu do włosów, olej kokosowy jest tym, czego potrzebujesz! Po umyciu włosów łagodnym szamponem delikatnie wmasuj w skórę głowy olej kokosowy i pozostaw go na 10-15 minut. Na koniec wystarczy tylko spłukać.

Balsam do golenia

Innym doskonałym sposobem na wykorzystanie walorów oleju kokosowego podczas codziennej toalety jest użycie go zamiast kremu do golenia. Jeśli masz ochotę spróbować czegoś nowego lub po prostu zabraknie Ci kremu, sięgnij po olej. Czynność golenia stanie się przyjemnością, a skóra na nogach będzie miękka i gładka.

Balsam nawilżający

Olej kokosowy świetnie się sprawdzi jako balsam do ciała – i to jest chyba jego najbardziej popularne zastosowanie. Preparat jest lekki, szybko się wchłania i pachnie niesamowicie.

Odżywka do włosów

Twarda woda, farbowanie, suszarka i prostownica powodują, że nasze włosy stają się kruche i łamliwe, a co za tym idzie – ciężko je rozczesać. Olejek kokosowy sprawi, że staną się o wiele bardziej miękkie. Można również połączyć go z miodem lub oliwą z oliwek. Wtedy uzyskasz super odżywkę, która wniknie głęboko w strukturę włosa.

Zmiękczacz do skórek

Jeśli robisz manicure i pedicure w domu, użyj olejku kokosowego do zmiękczenia skórek. Wszystko, co trzeba zrobić, to natrzeć olejkiem zrogowaciałe części naskórka. Dzięki temu zabieg staje się prosty, łatwy i przyjemny. Można również zaaplikować trochę olejku na stopy przed snem, aby zmiękczyć zrogowaciałą skórę na piętach.

Leczenie trądziku

Niektórzy wykorzystują olejek do walki z trądzikiem, ponieważ zawiera drobnoustroje, które zabijają bakterie bez podrażniania skóry. Możesz aplikować jego niewielką ilość bezpośrednio na skórę lub – jak niektórzy sugerują – dodać go do pokarmów i napojów, aby zniwelować problem od środka.

Zastosowanie oleju kokosowego w medycynie naturalnej

Około połowę zawartości takiego oleju stanowi kwas laurynowy, który w organizmie przekształca się w monolauryn Kwas laurynowy występuje w naturze w dużych ilościach tylko w orzechu kokosowym i w mleku matki, wraz z którym dostaje się do organizmu dziecka i tam buduje jego odporność od samych narodzin. Ma on silnie bakteriobójcze i wirusobójcze właściwości, niszczy drobnoustroje pokryte otoczką lipidową (zalicza się do nich m.in. wirus HIV, cytomegalowirus, wirus opryszczki, przeziębienia, a także bakteria Helicobacter pylori, wywołująca wrzody żołądka i nowotwory układu pokarmowego). Inaczej niż antybiotyki, które zabijają całą florę bakteryjną organizmu – w tym także tą dobroczynną – monolauryn atakuje tylko szkodliwe wirusy i bakterie.

Kokosy zawierają też kwas kaprylowy, który ma podobne działanie. Zawartość tych dwóch związków sprawia, że olej kokosowy pomaga wzmacniać odporność organizmu, wykazując silne właściwości antybakteryjne, antywirusowe i antygrzybicze.

Z kolei na powierzchni skóry antybakteryjne i antywirusowe właściwości kwasu laurynowego sprawiają, że znakomicie nadaje się do zwalczania infekcji, wysypek i egzem, a także przyczynia się do leczenia drobnych skaleczeń i mikrourazów skóry oraz łagodzi świąd i ból po ukąszeniach owadów.

Pomaga zwalczyć schorzenie zwane „stopą sportowca” lub „stopą atlety” – uciążliwą, długotrwałą grzybicę stóp. Olej kokosowy może być także z dobrym

rezultatem stosowany na cerę trądzikową, wówczas najlepiej działa połączone stosowanie wewnętrznie i zewnętrznie.

W medycynie naturalnej używany jest więc do leczenia bardzo wielu schorzeń i dolegliwości, takich jak: bóle zębów, trądzik, opryszczka, wypryski, egzema, zapalenia i owrzodzenia skóry, syfilis, łysienie, siniaki, oparzenia, kaszel, przeziębienia, gorączka, osłabienie odporności, choroby układu trawienia, wrzody, kamienie nerkowe, bolesne i nieregularne miesiączki, niedobory witamin, astma, osteoporoza i wiele innych.

Olej kokosowy zawiera także naturalne antyoksydanty, które zwalczają wolne rodniki, spowalniając procesy starzenia się skóry, sprawiając jednocześnie, że staje się ona jędrna i elastyczna. Olej ten stosowany jest również jako lek przy chorobie Crohna (wrzodziejące zapalenie jelita grubego) i przy cukrzycy typu ll.

Olej kokosowy w kosmetyce

Nieocenione są też wartości oleju kokosowego w kosmetyce. Olej posiada właściwości nawilżające, może być stosowany na skórę całego ciała, a także jako maseczka lub serum na włosy.

Wspomaga gojenie się ran, hamuje pojawianie się plam na skórze, działa łagodząco przy chorobach skóry (egzemy), spowalnia starzenie i opóźnia powstawanie zmarszczek, nawilża i wygładza skórę.

Jako jedyny olej chroni włosy przed utratą protein, dzięki swej specyficznej budowie olej kokosowy jest w stanie wniknąć w strukturę włosa i dokładnie go nawilżyć, dzięki czemu włosy stają się miękkie, lśniące i mocne.

Stosowanie na skórę głowy wzmacnia cebulki, zapobiegając wypadaniu włosów. Zwiększa ukrwienie skóry i pomaga w walce z łupieżem. Można stosować jako maseczkę na całą długość włosów (a także skórę) przed myciem, lub nałożyć na same końcówki, aby zapobiec ich rozdwajaniu.

Napisz komentarz

Możesz użyć tych tagów HTML

<a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>

  

  

  

zielona kawa forum  acai właściwości najlepsza dieta gdy zażywam probolan 50  cellulitis  jak pozbyć sie pryszcy  co zrobic żeby mieć białe zęby  odchudzanie bez tabletek