jakie tabletki na cellulit undefined

Kategorie

 oczyścić organizm z ołowiu
zielona kawa forum
 jak stosowac acai berry 900
 szybkie odchudzanie dla mężczyzn
 cykl 2 miesieczny sterydy
afilliate program

Co to jest zakwaszenie organizmu

Mleko, twoje zdrowie”

„Ser żółty, naturalny smak, dwa plasterki to dzienne zapotrzebowanie na wapń”

„Tabliczka czekolady dostarcza potrzebną ilość magnezu”

Takie informacje na co dzień widzimy na opakowaniach produktów, w telewizji i czytamy w popularnych czasopismach. Niestety – wszystkie te produkty silnie zakwaszają organizm. Jeśli zastosujemy tą reklamową „wiedzę o zdrowym odżywianiu”, to nasze problemy zdrowotne będą nieuniknione.

Co to jest zakwaszenie organizmu?

„Równowaga kwasowo-zasadowa jest podstawą prawidłowego przebiegu wszystkich procesów życiowych. By organizm dobrze funkcjonował musi być zachowany odpowiedni stosunek pierwiastków, a właściwie anionów i kationów w płynach ustrojowych, dzięki czemu zapewnione jest właściwe pH płynów. Składniki mineralne decydują o utrzymaniu równowagi kwasowo-zasadowej. Część z nich jest kwaso- część zasadotwórcza. Do tych pierwszych należą przede wszystkim: fosfor, chlor i siarka. Do drugich: wapń, magnez, potas i sód. Są one zazwyczaj obecne w pokarmach jednocześnie, a o określonym wpływie pokarmu decyduje ich wzajemny stosunek. Żeby nie było wątpliwości: to czy produkt ma wpływ zakwaszający czy alkalizujący nie ma nic wspólnego z jego smakiem! Wiele owoców na kwaśny smak, a pomimo to wywierają one wpływ alkalizujący ( np. cytryna).”- Centrum Profilaktyki Zdrowia

Nawyki żywieniowe mają najważniejszy wpływ na stan naszego zdrowia. Zjadanie zbyt dużej ilości pokarmów kwasotwórczych (białka zwierzęce, zboża, tłuszcz, cukier) lub zbyt małej ilości produktów alkalizujących (owoce, warzywa) powoduje, że organizm broniąc się przed groźnym dla życia spadkiem pH:

– pobiera minerały (wapń, sód, potas i magnez) – ze wszystkich możliwych organów ciała i kości, by dzięki nim zneutralizować kwasy i usunąć je z organizmu.

-odkłada coraz większą ilość odpadów kwasowych, których nie jest w stanie zneutralizować i usunąć w tkance tłuszczowej, stawach i innych organach.

Co jest przyczyną zakwaszenia?

Styl życia i nawyki żywieniowe wywierają największy wpływ na równowagę orgaznizmu

Mięso, wędliny, drób, ryby, pasteryzowane produkty mleczne, napoje gazowane, oczyszczane zboża, rafinowany cukier, przetworzone fabrycznie produkty, szybkie dania – wszystko to w znacznym stopniu zakwasza organizm.

Środki konserwujące i dodatki smakowe są również kwasotwórcze. Podobnie herbata, słodycze, czekolady, gotowane owoce, pasteryzo-wane soki owocowe.

Kolejnym mechanizmem wywołującym zakwaszenie organizmu jest niewłaściwy sposób komponowania posiłków. Wiadomo, że zasadowe węglowodany są trawione już w jamie ustnej, a kwasowe białka dopiero w żołądku. Gdy zjadamy je razem i na dodatek w pośpiechu – organizm sobie nie radzi i znowu dochodzi do magazynowania nadwyżki kwasów.

Po za złą dietą, nagromadzenie kwasów może nastąpić między innymi jako efekt:

– stresu i szybkiego tempa życia

– nadużywania kofeiny, nikotyny i alkoholu

– przyjmowania leków i syntetycznych suplementów

– nadwagi i braku ruchu

– stosowania kuracji odchudzających (np. Dieta Dukana)

– zbyt intensywnego wysiłku fizycznego

– zatrucia metalami ciężkimi

– picia zbyt małej ilości wody

Objawy zakwaszenia organizmu:

-bóle głowy, stawów i mięśni

-przewlekłe zmęczenie

-lęk, niepokój

-wypadanie włosów (brak blasku), kruche paznokcie

-ciągłe poddenerwowanie

– problem ze snem

– dolegliwości jelitowe (problemy trawienne, uczucie pełności, wzdęcia, schorzenia pęcherzyka żółciowego),

-szybkie męczenie się

– problemy skórne- brzydka i sucha cera, wiotka, mało elastyczna skóra

-duży brzuch, baryłkowaty kształt tułowia

-sztywny kręgosłup

-nadwaga

-cukrzyca

-obfita tkanka tłuszczowa

-podpuchnięte oczy

-nadkwasota i zgaga

-choroby naczyń krwionośnych

-sztywny kręgosłup

-nadciśnienie

-podwyższony poziom cholesterolu

-reumatyzm

źródło http://profilaktykaharmonia.com/8-artykuly-rozne/21-zakwaszenie-organizmu.html

 Zastanawiasz się, po co masz się odkwaszać? Myślisz sobie, przecież ze mną jest wszystko w porządku. Odżywiam się zdrowo, jestem aktywny i dbam o siebie, więc po co mi jakaś dieta odkwaszająca? Ale… czy czasami zastanawiasz się również, dlaczego brakuje ci energii albo bez powodu odczuwasz rozdrażnienie? Jesz mało, a mimo wszystko tyjesz? Miewasz bóle mięśniowo-stawowe? A może jeszcze inne dolegliwości i w dodatku nie wiadomo skąd?
Sęk w tym, że pominąłeś w swoich działaniach starania o utrzymanie równowagi kwasowo-zasadowej organizmu. Jej utrzymanie jest kluczem do prawidłowych procesów przemiany materii oraz poprawy stanu zdrowia. Jeśli przez dłuższy okres przyjmujemy za dużą ilość produktów kwasotwórczych, np. w postaci białek, nasze narządy wewnętrzne szybko się przeciążają i dochodzi do zakwaszenia organizmu. Kwasy to nic innego, jak produkty przemiany materii – toksyny. Ich odkładanie się prowadzi do powstania w organizmie środowiska sprzyjającego gromadzeniu się niekorzystnych dla zdrowia bakterii, powstawaniu stanów zapalnych, zmian skórnych (trądzik, alergia), demineralizacji kości, tkanek, narządów, różnych chorób cywilizacyjnych oraz przedwczesnego starzenia się. Zaradzić temu może „oczyszczanie” w postaci diety odkwaszającej.

Organizm ludzki jest codziennie narażony na powstawanie kwasów na skutek niezdrowych nawyków żywieniowych, stresu, trybu życia, wpływu środowiska, zbyt dużej ilości ruchu lub jego braku. W procesie odkwaszania ma znaczenie zarówno pożywienie zasadowe, jak i zdrowe jelito grube z odpowiednim odczynem pH. To tutaj trafiają wszystkie toksyny, produkty przemiany materii, resztki pożywienia i tutaj w odpowiednich warunkach żyją dobroczynne bakterie. Jeśli zaburzymy panującą równowagę, spożywając np. jedzenie śmieciowe, dobre bakterie szybko zostają wyparte przez bakterie chorobotwórcze, produkujące toksyny i trucizny np. amoniak, który mocno obciąża wątrobę i nerki. Prowadzi to do zakwaszenia organizmu. Jeśli kwasy i inne produkty przemiany materii nie zostaną wydalone, odkładają się w tkance łącznej lub w postaci uporczywego cellulitu. Cellulit to w zasadzie nic innego jak widoczne złogi powstające jako efekt chronicznego zakwaszenia.

Powstaje więc pytanie, w jaki sposób skutecznie walczyć z toksynami?

Wprowadzając do diety produkty żywnościowe, które działają zasadotwórczo, możemy przywrócić równowagę kwasowo-zasadową. W ten sposób niwelujemy szkodliwe działanie kwasów. W codziennej diecie należy ograniczyć produkty, które są przyczyną zakwaszenia, czyli białka i cukry proste. Jeśli natomiast spożywamy produkty kwasotwórcze, należy zadbać o odpowiednią podaż składników, które zneutralizują szkodliwe działanie kwasów.

Dużą rolę w odkwaszaniu odgrywa także oddychanie. W niedotlenionych komórkach powstaje więcej kwasów, czyli dwutlenku węgla. Pozbywamy się go dzięki oddechowi. Świadome oddychanie i ćwiczenia oddechowe mogą naprawdę zdziałać wiele, m.in. przywrócić równowagę kwasowo-zasadową organizmu.

Natura stworzyła człowieka jako istotę doskonałą. Nasz organizm posiada wiele mechanizmów obronnych, zdolność do naprawy, uzdrawiania, odmładzania i z powodzeniem moglibyśmy dożyć nawet 140-150 lat, gdybyśmy odpowiednio traktowali swoje ciało. Właściwe odżywianie zorientowane na warzywa, owoce, niewielką ilość białka, do tego odpowiednie nawodnienie, pozytywne nastawienie i aktywność fizyczna to klucz do długowieczności. Każdego dnia pracujemy na to, jak będzie wyglądać nasze życie, zdrowie, ciało w późniejszym wieku. Jeśli o siebie dbamy odżywiając się zdrowo, utrzymując równowagę kwasowo-zasadową, zyskujemy poprawę samopoczucia, wzrost sił witalnych, ustąpią dolegliwości bólowe stawów i mięśni, skóra stanie się gładsza – poprawią się niemal wszystkie parametry naszego zdrowia, co zwiększy nasz apetyt na życie.

Autor: Marzena Rypina

2 komentarze Co to jest zakwaszenie organizmu

  • Święta prawda….
    Niestety, najczęściej zapominamy, że człowiek, to tak na prawdę 3/4 woda (około 70 %).
    Zycie zaczyna się w wodzie i choć tego nie widać i nie zdajemy sobie z tego sprawy, w niej się cały czas toczy,priorytetem więc powinna być dbałość o jej jakość, parametry (to nie tylko pH, ale także temperatura, napięcie powierzchniowe, Redox, struktura i czystość). Dużo mówimy o dobrym, zdrowym odżywianiu , a o dobrym, zdrowym nawadnianiu już niestety nie…
    Pozdrawiam!
    Wiesław

Napisz komentarz

Możesz użyć tych tagów HTML

<a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>

  

  

  

zielona kawa forum  acai właściwości najlepsza dieta gdy zażywam probolan 50  cellulitis  jak pozbyć sie pryszcy  co zrobic żeby mieć białe zęby  odchudzanie bez tabletek