Kategorie

Odkwaszanie organizmu

Podstawowym elementem terapii odkwaszającej jest odpowiednia dieta oraz zmiana nawyków żywieniowych. Odkwaszając organizm ważne jest, aby starać się ograniczyć produkty, które działają zakwaszająco. Należy zwiększyć ilość warzyw, gdyż to właśnie one neutralizują nadmiar kwasów (np. buraki). 80% produktów w diecie powinny stanowić produkty zasadotwórcze, 20 % produktów o charakterze kwasotwórczym.

PRODUKTY ZALECANE W DIECIE ODKWASZAJĄCEJ

– zupy: najlepiej spożywać kilka razy dziennie (śniadanie i obiad) np., barszcz czerwony, krupnik, zupa z porów bądź innych zmiksowanych warzyw (przepisy w kolejnych postach). Nie zagęszczane mąką, nie zabielane.

– warzywa: gotowane, blanszowane, pieczone lub na parze, spożywamy sezonowe, nie spożywać samych warzyw (jak i owoców) na noc- prowadzi to zaburzenia trawienia oraz fermentacji (gnicie w jelitach)

-domowe soki z warzyw: rewelacyjnie odkwaszają buraki, są silnie alkalizujące np. sok z buraków czy też z marchwi

-sałatki: stosujemy oliwę z oliwek, oliwa z pestek winogron, olej lniany (żadnego majonezu oraz mlecznych sosów) dodatkowo świeże zioła, ocet jabłkowy

– mięso: w małych ilościach najlepiej duszone w warzywach, gotowane, pieczone niesmażone. Wędliny spożywaj zawsze ze znanego źródła (patrz na opakowania, ponieważ w sklepach zawierają dużo soli i konserwantów!) lepiej upiec samemu w domu

-ryby: bogate w Omega-3- łosoś, tuńczyk, pstrąg. Spożywać świeże, pieczone , gotowane i duszone.

-owoce: nie spożywaj ich na noc, jedz świeże, sezonowe najlepiej krajowe owoce, ponieważ działają ochładzająco na nasz organizm (importowane zawierają dużo chemii i nie są w pełni dojrzałe). Nie poprawiaj smaku owoców dodając cukier, mleko np. jagody. Najbardziej zasadowe są grejpfruty i cytryny.

-nabiały: zakwaszają oraz działają wychładzająco na nasz organizm. Jedynie nabiały z mleka koziego i owczego są przyswajające przez organizm. Jajka: spożywaj jajka wiejskie/ „0” lub przepiórcze

-mąka: zamiast pszennej- mąka razowa, żytnia, kukurydziana, do panierki- sezam

-pieczywo: razowe z ziaren lub orkiszowe, nie pszenne!!!

-kasze: kasza gryczana, żyto, owies, ryż ale jedynie brązowy nieoczyszczony, kasza jaglana (proso- jest od razu zasadowe)

-makarony: razowe, ryżowe, jaglane- dostępne są sklepach ze zdrową żywnością. Unikaj pszennych makaronów!

Słodycze: suszone owoce, ciasta domowe z płatków owsianych, maki żytniej i cukru trzcinowego bądź brzozowego,

do słodzenia używamy- miodów, cukru trzcinowego, xylitol (cukier brzozowy- należy uważać z ilością), syrop klonowy, syrop z agavy- stevia

-kiełki- produkt zasadotwórczy

przyprawy: kurkuma, oregano, tymianek, imbir, bazylia, kardamon

napoje: By zachować równowagę kwasowo-zasadową, należy pić na czczo szklankę ciepłej wody, spożywać przynajmniej 2 -3 litry płynów dziennie, najlepiej niegazowanej wody mineralnej. Soki świeżo wyciskane z sezonie bez cukru, zioła itp. Warto także wyeliminować sól kuchenną i wszelkie używki (alkohol, nikotynę, kofeinę).

Po 2 tygodniach takiej diety odkwaszającej powinieneś poczuć różnicę w dobrym samopoczuciu, zmęczenie powinno ustępowa jak inne objawy zakwaszenia (informacje znajdziecie we wcześniejszym poście- „Co to jest zakwaszenie organizmu?

Ja z powodu raka poszłam bardziej na całość i jem tylko warzywa, owoce, piję soki z wyciskarki. Jedyne na co sobie pozwalam dodatkowo to jajka,płatki owsiane, olej lniany oraz oliwa z oliwek, olej kokosowy,mleczko kokosowe,kasza jaglana, serek tofu,gorzka czekolada 70% i mleko sojowe choć mój Szaman twierdzi że to syf.

Źródło części http://hpba.pl/archiwum/

 Przykładowe menu diety oczyszczającej wg autorska diety dr n.med. Marzeny Rypiny:

I śniadanie 342 kcal

Sałatka z pomidorów, avocado, cebuli szalotki, świeżego ogórka z dodatkiem soku z cytryny, soli i pieprzu do smaku – 250 g / 162kcal
Pumpernickel – 2 szt. / 180 kcal
Herbata z rumianku – 200 ml
II śniadanie 137 kcal

Świeży ananas grillowany – 150g / 46 kcal
Sok z buraka – 200ml / 91kcal
Obiad 590 kcal

Zupa cebulowa – 150 ml / 240 kcal
Łosoś na parze – 100g / 283 kcal
Prażony ryż brązowy z warzywami – 100 g / 135 kcal
Surówka z białej kapusty z dodatkiem cebuli, jabłka oliwy z oliwek soli i pieprzu ziołowego do smaku – 100 g / 67 kcal
Woda z cytryną i zieloną pietruszką – 200 ml
Podwieczorek 243 kcal

Koktajl Zielony przygotowany z kefiru, awokado, zielonej natki pietruszki, otrębów owsianych i soku z cytryny – 300ml / 243 kcal
Kolacja 233 kcal

Gulasz z cukinii, bakłażana , marchwi , papryki , cebuli – 250 g / 133 kcal
Pestki dyni – 25 g / 50 kcal
Orzechy włoski – 25 g / 50 kcal
Herbata z melisy – 200 ml
Wartości odżywcze:

Wartość energetyczna kcal: 1499
Białko g: 52,72
Tłuszcz g: 88,01
Węglowodany g: 155,32
Błonnik pokarmowy g: 30,11
Witaminy: A µg 1025,85; E mg 15,33; B1 mg 0,99; B2 mg 1,05; PP mg 14,82; C mg 99,2

4 komentarze Odkwaszanie organizmu

Napisz komentarz

Możesz użyć tych tagów HTML

<a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>